Pomelo este fructul citric cel mai mare, de forma unei pere uriaşe de până la 20 cm lungime, de culoare galbenă-verzuie, cu coaja groasă de 1,5 cm, cu pulpa gălbuie, acidulată şi uşor amară. Este adesea considerat o varietate de grapefruit, insa diversele varietăţi de grepfrut sunt hibrizi dintre pomelo şi diferite soiuri de portocal.
Pomelo este originar din ţările Asiei de Sud-Est. Pentru prima data a fost cultivat pe teritoriul actual al Malayesiei. În China, fructul a fost cultivat pentru prima data în jurul anului 100 i Hr. De atunci, acesta a rămas un adevarat simbol în cultura chinezilor. Acestia cred ca acest fruct îi apară de rele. Pomelo este cultivat în India, China, Indonezia, dar şi Jamaica, Florida şi în California. Pomelo mai poartă şi denumirea de "shaddock", după numele capitanului englez de marină Shaddock. Acesta este cel care a adus pentru prima data seminţele de pomelo în Indiile de Vest, în sec XVII.
Are calităţi nutriţionale deosebite, conţinând 44 calorii, şi, în egală masură, proteine, carbohidraţi, calciu, fier, betacaroten, vitaminele B1, B2, şi vitamina C. [info ro.wikipedia.org]
Este apreciat pentru proprietatile nutritionale:
Alaturi de vitamina C fructul contine si vitamina P, vitaminele B3, B5, biotina, acid folic, provitamina A, calciu, magneziu, potasiu si alte minerale.
Pentru a pastra bogatia vitaminelor sucul trebuie consumat imediat dupa preparare si este bine sa fie servit dimineata la micul dejun.
Sucul are multiple proprietati, printre care se remarca:
timulator de exceptie al sistemului imunitar;
are un puternic efect antioxidant, participand la distrugerea radicalilor liberi;
stimulator al secretilor digestive;
tonic, antiseptic;
diuretic, un bun curatitor de toxine pentru organism;
scade colesterolul;
are proprietati alcalinizante care contrabalanseaza efectul acidifiant al unor alimente cum ar fi carnea, peştele, fainoasele;
ajuta absorbtia fierului la nivelul intestinului;
are actiune de activare a acidului folic;
participa la sinteza hormonilor glandelor suprarenale;
detoxifica ficatul;
este un excelent tonic al capilarelor;
deoarece 100 g pomelo are doar 42 calorii, este un fruct ideal in regimuirle hipocalorice
In concluzie, sucul de pomelo creste rezistenta organismului fiind de ajutor atat pentru intarirea sanatatii cat si pentru recastigarea ei grabind vindecarea in:
infectii virale si bacteriene;
in cazul bolnavilor de artrita cand durerile au fost ameliorate;
incetinirea procesului de arteroscleroza prin reducerea colesterolului;
vindecarea ranilor si escarelor;
hiperfunctii tiroidiene;
retinopatie diabetica cand au fost reduse manifestarile hemoragice;
glaucom, pentru a evita sangerarea capilarelor din ochi;
diabet zaharat, pentru imbunatatirea metabolismului zaharului si al grasimilor;
reducerea riscului aparitiei cataractei si franarea procesului de imbatranire pentru persoanele in varsta;
cresterea rezistentei organismului, intarirea oaselor, reducerea deteriorarii maltului dentar si carierea dintilor la copii;
reducerea stresului si oboselii.[info www.ele.ro]
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu