joi, 7 mai 2009

Tortulet cu banane si spuma de ciocolata


Reteta originala o gasiti aici

Ingrediente:

Pentru blat:
70gr faina
20gr cacao
2 linguri cu varf zahar
3 oua
2 linguri ulei
cateva picaturi esenta vanilie

Pentru umplutura:
200gr ciocolata amaruie (eu am avut ciocolata de craciun, cu scortisoara si cardamon, aroma s-a simtit fantastic din prajitura)
300ml smantana lichida pt frisca
1 varf cutit de sare
2-3 banane
3 linguri de zahar
4 linguri apa
Pentru insiroparea blatului:
siropul care a ramas de la banane
1-2 linguri din lichiroul preferat (eu am pus Cointreau)

MDP:


Blatul – Se pun ouale cu zaharul intr-un vas si se bate cu mixerul la viteza mare 5-7 minute, pana cand compozitia devine albicioasa.
Se amesteca intr-un alt vas faina cu cacaua, si se toarna apoi treptat peste compozitia de oua, amestecand usor cu o lingura pana compozitia devine omogena
Se toarna apoi uleiul si esenta de vanilie si se amesteca usor sa se incorporeze.
Se toarna aluatul in tava de copt, tapetata cu unt si faina sau cu hartie de copt si introduceti in cuptorul preincalzit, la foc mic (deoarece la mine blatul a iesit mult mult mai subtire decat ma asteptam)
Coaceti pentru 10-15 minute. Cand e gata se scoate blatul si se lasa la racit, iar apoi se taie in doua (mare chin la partea asta, data viitoare cand mai fac aceasta prajitura, fac 2 blaturi)

Se prepara umplutura: se taie bananele pe lung, iar apoi se feliaza
Intr-o cratita puse pun cele 3 linguri de zahar cu cele 4 linguri de apa si pe foc mic, se amesteca din cand in cand pana cand zaharul s-a dizolvat, iar siropul incepe sa-şi schimbe usor culoarea.
Puneti bananele in cratita si amestecati usor. Lasa-ti-le 3-4 minute, intorcandu-le cu grija din cand in cand. Lasa-ti-le apoi sa se raceasca. La mine au fost mai trecute, si la final compozitia arata ca o dulceata mai degraba, insa mai bine ar fi mers banane mai tari care sa isi pastreze forma, chiar si dupa caramelizare. Ale mele au lasat ceva lichid pe care l-am folosit la insiropatul blatului, amestecat cu 1 lingura lichior

Bateti frisca si lasa-ti-o deoparte. La bain-marin se topeste ciocolata, iar cand e gata, se adauga praful de sare, se ia cratita de pe aburi si se incorporeaza frisca batuta.
Puneti marginea detasabila a unui vas pe o farfurie si puneti primul blat, insiropa-ti-l, iar apoi turnati deasupra jumatate din spuma de ciocolata
si puneti deasupra bananele caramelizate, asezati al doilea blat, pe care apoi il insiropati. Se toarna deasupra si restul spumei si se intinde pe toata suprafata prajiturii.

Reteta originala presupune si o glazura pe deasupra, dar am zis ca nu mai e nevoie, si asa era destula ciocolata. Se lasa la frigider 2-3 ore dupa care se detaseaza marginea tortierei si se decoreaza cu cacao pudra si carlionti sau fulgi de ciocolata. Eu nu am mai decorat-o deloc, nu am mai avut rabdare

4 comentarii:

Unknown spunea...

combinatia de banane si ciocolata - always a winner ;)

Raluca spunea...

definetely...mai lipsea doar si ceva caramel...dar deja era prea prea :)

Sabina spunea...

Tre sa fie tare bun. Mai ai o bucatica si pentru mine?

Raluca spunea...

Nici o sansa, s-a terminat tot de dimineatza pana seara :P