sâmbătă, 10 mai 2008

Capsuni


Capsunile reprezinta in realitate soiuri de fragi cu fruct mai mare facand parte din aceeasi familie de plante, familia Rosaceae. Ele contin apa (89%), hidrati de carbon (7%), protide (0,8%), zaharuri(8%), vitamine (A,B1,B2,B6,C,E,PP,K) si minerale (sodiu, potasiu, mangan, cupru, fier, calciu, fosfor,sulf, siliciu).
Prin compozitia lor chimica, capsunile tonifica si remineralizeaza organismul, incetinid procesul de imbatranire.
Fructele sunt diuretic active, stimuland eliminarea acidului uric, a toxinelor si a excesului de colesterol din corp. In plus capsunile bine coapte au si un efect laxativ.
Continand vitamina E, vitamine din complxul B si mangan influenteaza functionarea normala a sistemului nervos, fiind indicate atat in astenii cat si pentru prevenirea insomniilor.
Continand fier (component al hemoglobinei din sange) si cupru (care ajuta la absorbtia fierului) sunt recomandate in tratamentul anemiilor.
Au actiune benefica asupra ficatului, ajutand prin vitamina K pe care o contin, la funcionarea normala a sa. In acest sens cura cu capsuni este benefica in insuficienta hepatica, litiaza biliara si dischinezii biliare.
Capsunile au rol hipotensor fiid indicate in hipertensiuni arteriale si alte boli cardiace.
Ele mai sunt indicate si in afectiuni renale (inclusiv litiaze), reumatism, ateroscleroza, guta, varice, intoxicatii alcoolice sau cu tutun, tuberculoza, etc.
Continand doar putine zaharuri dar si vitamina E care este hipoglicemianta capsunile pot fi consumate si de catre diabetici, dar in cantitati mai mici.
Pentru nediabetici se recomanda cure de capsuni de 250g-500g pe zi, de preferinta dimineata timp de 7-14 zile. Diabeticii pot consuma pana la 300g capsuni zilnic.
In plus au actiune bactericida si antihelmitica a capsunilor.
Astfel, conta oxiurilor se recomanda 500g capsuni dimineata pe stomacul gol fara a consuma altceva pana la pranz.
Capsunile sunt containdicate atat intern cat si extern persoanelor alergice carora le poate produce urticarie.

0 comentarii: